Astăzi vom continua incursiunea în minunata lume a micromotoarelor Endo Radar, produse de către cei de la Woodpecker, prin analiza celui mai nou update – varianta Endo Radar PRO.
Acesta nu va fi un review complet, ci mai degrabă reprezintă o adăugare la review-urile pe care deja le-am analizat în trecut. Pe blog avem un articol despre review-ul generației întâi a micromotorului Endo Radar cât și completarea pe care am realizat-o pentru micromotorul Endo Radar Plus. Acolo regăsiți în detaliu funcțiile acestui micromotor, funcții care se regăsesc și în varianta Endo Radar PRO.
În acest articol nu vom relua partea de funcții, ci ne vom concentra pe ceea ce acest upgrade Endo Radar PRO oferă. Tocmai de aceea, dacă încă nu ați reușit să citiți review-ul anterior de pe blogul nostru despre Endo Radar generația intai și adăugarea pentru Endo Radar Plus, vă recomandăm să o faceți chiar ACUM: Este noul Endo Radar PLUS o soluție?
După ce ați răsfoit articolul de pe blog, vă invităm să citiți mai departe întreg review-ul pentru a vedea daca varianta PRO vi se potrivește, sau nu.
Nu dorim să creăm suspans inutil, tocmai de aceea permiteți-ne să vă răspundem din start la una dintre întrebările pe care suntem siguri că vi le-ați pus.
Merită sau nu varianta PRO a micromotorului Endo Radar?
Aici vom împărți răspunsul în trei variante distincte.
R1: Nu aveți niciun micromotor și vă gândiți la achiziționarea unui astfel de device. Merită sau nu Endo Radar PRO?
Ei bine, răspunsul este DA. Dacă nu aveți astăzi un micromotor endodontic și vreți să investiți într-un astfel de aparat, Endo Radar PRO este micromotorul care în acest moment vă oferă cel mai bun raport costuri – beneficii, îndrăznim să spunem că nu doar din România.
P.S Însă nu uitați niciodată, atât cât investiți, atât și primiți.
R2: Dacă aveți un micromotor Endo Radar generația întâi și vă gândiți la un upgrade, ei bine DA, faceți upgrade-ul! Merită!
Așa cum vă spuneam încă din cadrul review-ului pentru micromotorul Endo Radar Plus, avantajele pe care generațiile ulterioare, cele care au urmat generației întâi, vi le prezintă, sunt cu adevărat importante. Endo Radar PRO nu face decât să consolideze o parte dintre avantajele pe care varianta Endo Radar Plus vi le oferea și să adauge câteva.
R3: Dacă aveți însă un micromotor Endo Radar Plus și vă gândiți la o trecere către varianta Endo Radar PRO, aici noi nu v-am recomanda neaparat să faceți achiziția deoarece diferențele sunt minime.
Noi v-am recomanda în acest caz să așteptați să apară generația a IV-a a micromotorului Endo Radar.
Evaluarea produsului
Cutia, căci cu ea începem întotdeauna, nu este cu nimic diferită față de cutia micromotorului Endo Radar varianta Plus. Singura diferență notabilă, după cum sunt sigur ați observat, este faptul că avem acum notată denumirea de ,,PRO”. Altfel, cutia dar și conținutul, sunt identice cu ceea ce veți găsi în cadrul variantei Endo Radar Plus.
Una dintre cele mai importante modificări este legată de piesa de mână care s-a micșorat. Utilizatorii primei generații de Endo Radar sau Endo Radar Plus, cu siguranță vor sesiza diferența. Discutăm practic de micșorarea circumferinței piesei cu 7 mm. O piesă slim fit care are în continuare același cap miniatural, cu o înălțime de 9.7 mm și un diametru de doar 8 mm.
Diametrul gâtului a rămas la fel, dar la un doar 6 mm este unul dintre cele mai subțiri de pe piață. Precum varianta Plus, și aici avem un gât care se poate roti la 360 de grade, fără să fie necesară îndepărtarea și repoziționarea acestuia.
În interiorul acestei piese se află o baterie de 1200 mAh împreună cu bateria de 2000 mAH a unității centrale, care va asigura funcționarea micromotorului pentru cel puțin 1 săptămână. Deși bateria a rămas aceași, ceea ce vreau să vă spun este că această piesă este astăzi mai ușoară decât piesa pe care ați întâlnit-o în cadrul primei generații a micromotorului Endo Radar sau în cadrul generației Endo Radar Plus. Mai exact față de 153 de gr cât avea în trecut, piesa astăzi are doar 138 gr.
Unitatea centrală nu este cu nimic diferită față de cea pe care o regăseați în cadrul variantei Endo Radar Plus.
Avem același display luminos pe care deja îl cunoașteți, pe care cei de la Woodpecker îl prezintă ca fiind cel mai luminos display al unui micromotor endodontic din lume.
Altfel butoanele sunt bine așezate, intuitiv, așa cum deja erați obișnuiți. Nu uitați că în interiorul acestui micromotor endodontic aveți o librărie endodontică care conține, nici mai mult, nici mai puțin, de 30 de instrumente gata setate.
Pentru varianta PRO, numărul maxim de rotații pe minut a crescut de la 1200 la 2500.
Ceea ce nu este nicăieri menționat este nivelul de zgomot produs de micromotor. Însă noi și câțiva medici stomatologi care am testat device-ul, menționăm că această variantă PRO este mai silențioasă comparativ cu varianta Plus sau cu prima generație de Endo Radar.
Cea mai importantă îmbunătățire pe care această varianta PRO a micromotorului endodontic Endo Radar v-o oferă este legată de introducerea funcție de ATR (Automatic Torque Reversal).
Dar ce înseamnă această funcție ATR?
Pe scurt, puteți folosi ce este mai bun din ambele variante de mișcare ale instrumentului, atât rotație continuă cât și mișcare reciprocantă. Dacă folosiți instrumente care se află într-o fază martensitică la momentul utilizării clinice, atunci această funcție ATR o veți aplica destul de rar, însă dacă sunteți utilizatori ai sistemelor ProTaper sau Mtwo, sau de ce nu alte sisteme similare, ei, bine, atunci funcția ATR este pentru voi mană cerească.
Ce face în plus programul acesta și cum ar trebui să îl folosiți?
Pentru început haideți să ne gândim ce face instrumentul vostru în momentul în care lucrați cu el. Se învârte și taie dentină, iar când taie dentină generează detritus, iar când generează detritrus spirele lui se încarcă, iar când spirele lui se încarcă prea mult, instrumentul se blochează în canal și frecvent se va rupe, pentru ca torque-ul setat va încerca să învârtă un instrument blocat la o viteză prestabilită și nu va reuși.
Automatic Torque Reverse este o combinație între o mișcare de rotație continuă și o mișcare reciprocantă în sensul acelor de ceasornic, având drept obiectiv evitarea fracturării instrumentelor prin reducerea nivelului de încărcare al spirelor cu detritus și, implicit, scăderea stresului înmagazinat de instrument în momentul acțiunii. În clipa în care endomotorul sesizează o încărcare prea mare cu detritus și o posibilă blocare a instrumentului în canal, va schimba mișcarea din cea de rotație în cea de reciprocitate.
Torque-ul și viteza sunt parametrii importanți în cadrul oricărui program endodontic, însă în cadrul funcției ATR, Torque-ul capătă cu atât mai multă valoare. De ce vă spunem asta? Pentru că Torque-ul este acel parametru pe care voi îl veți stabili și a cărui valoare, dacă este depășită, va determina o modificare a modului în care instrumentul se mișcă în interiorul canalului radicular.
Pe scurt, dacă torque-ul stabilit de voi este depășit, instrumentul ce lucrează în interiorul canalului radicular va trece dintr-o mișcare de rotație continuă într-una de reciprocitate, iar acum vă dați seama cât de importat este ca unghiurile de reciprocitate pe care tot voi le-ați stabilit, să fie unele eficiente, care să permită instrumentului endodontic să-și ducă la bun sfârșit obiectivele.
Unghiurile de reciprocitate vor putea fi modificate din 10 în 10 grade pe o plajă cuprinsă între 20 – 340 grade.
DE REȚINUT! Suma acestor unghiuri trebuie să fie minim 120 grade, altfel mișcarea va fi ineficientă.
Sperăm că informațiile oferite să fie utile. Noi am încercat să fim obiectivi și să vă prezentăm atât avantajele cât și dezavantajele pe care noua generație de micromotor Endo Radar vi le oferă.