Sfaturi pentru amenajarea eficientă a cabinetului dentar

Dă articolul mai departe:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Una dintre cele mai cunoscute fobii este cea de medicul dentist. Peste 10% din populația globului evită complet vizita la stomatolog din simplul motiv că le este frică. Tocmai de aceea, un cabinet dentar trebuie să fie estetic, funcțional, și mai mult decât orice, să inspire siguranță și confort pacienților care îi trec pragul.
Banner Blog Sfaturi


Un studiu realizat de cei de la Millward Brown România arată că aproximativ 40% dintre români nu au ajuns la un medic dentist, iar 20% dintre ei nu au prezentat nicio intenție de a merge în perioada următoare.

Conform datelor din studiul de piață, jumătate dintre românii care au fost la dentist au optat punctual pentru tratarea cariilor, 40% pentru igienizări, și doar un procent de 8% dintre aceștia s-au ocupat de toate problemele dentare pe care le aveau.


 

Îți prezentăm mai jos câteva elemente cheie de care să ții cont atunci când îți amenajezi cabinetul dentar:

 

Recepția este sufletul unui cabinet și cartea sa de vizită în același timp. Primul contact pe care pacientul îl are cu acest spațiu este decisiv. Ce îți dorești ca el să vadă? Un spațiu primitor, aerisit, modern sau un spațiu închis, care îi provoacă neliniște?


Culorile calde, deschise și materialele naturale precum lemnul oferă un sentiment de familiaritate.


Sala de așteptare este extensia recepției și locul în care pacienții trebuie să se simtă confortabil cât își așteaptă rândul. Este important ca aceasta să fie comodă și familiară pentru ca timpul de așteptare să fie cât mai plăcut. De asemenea, e indicat să amenajezi și un colț dedicat pacienților juniori cu cărți de colorat și jucării ca să se obișnuiască cu mediul și să devină confortabili.


Un alt factor foarte important în amenajarea unui cabinet dentar este iluminarea. În ceea ce privește sala de așteptare, luminile trebuie să fie suficient de puternice încât să alunge sentimentul de claustrofobie, dar nu atât de puternic încât să deranjeze ochii.


Zona de tratament este cea mai importantă încăpere din amenajarea spațiului. Unitul dentar este locul în care pacientul își petrece cea mai mare parte a timpului din vizita la stomatolog. Acesta trebuie să fie confortabil, elegant, și să mențină o poziție comodă. Ideal este ca unitul să fie poziționat într-o zonă luminoasă și să nu fie foarte apropiat de perete, pentru ca pacientul să nu simtă senzația de claustrofobie. Mobilierul din cabinet trebuie să fie funcțional și estetic, astfel încât pacienții să se simtă cât mai confortabil.


Muzica de fundal sau amplasarea unui televizor pot ajuta să se contureze o ambianță plăcută și totodată o distragere a atenției de la procedurile care se efectuează.


Cabinetul dentar trebuie să respecte anumite norme de igienă pentru ca pacienții să aibă parte de un serviciu calitativ, sigur și de încredere. Cele mai importante aspecte țin de echipamentele propriu-zise folosite, dar este important să ții cont și de alte aspecte, cum ar fi:

  • Mobilierul care trebuie să fie ușor de igienizat și rezistent la pete;
  • Pardoseala trebuie să fie o suprafață continuă (fără rosturi), antifungică și antibacteriană;
  • Materialele folosite trebuie să fie antibacteriene;
  • Spațiul trebuie să fie steril, dar în același timp primitor.


Un alt lucru care ne influențează starea de spirit sunt culorile. Optează pentru culori deschise, vibrante, care să inspire un sentiment de siguranță și confort. Chiar dacă albul este cea mai îndrăgită culoare pentru spațiile medicale, din ce în ce mai multe cabinete stomatologice optează pentru culori vibrante precum verdele, movul și galbenul, culori care dau viață spațiului și oferă prospețime, vitalitate și energie. Culorile foarte închise precum grafitul sau negrul sunt de evitat sau de folosit în cantități moderate, deoarece accentuează frica, angoasa și neliniștea, și oferă o senzație de spațiu sufocant.


Totodată, asigură-te că ai un cuier și o oglindă pentru ca pacienții să își poată verifica noua lucrare dentară, și să își aranjeze părul sau machiajul înainte de plecare.


Știm că amenajarea unui cabinet dentar nu este un proces tocmai simplu, de aceea, îți recomandăm să oferi atenție și dedicare pe tot parcursul lui pentru ca rezultatul să fie unul eficient și de impact.


SURSE:

  1. https://www.mediafax.ro/social/situatie-rusinoasa-4-din-10-romani-nu-au-fost-niciodata-la-dentist-1788057