Albirea dentară cu lampă vs LASER

Dă articolul mai departe:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Una dintre cele mai cunoscute fobii este cea de medicul dentist. Peste 10% din populația globului evită complet vizita la stomatolog din simplul motiv că le este frică. Tocmai de aceea, un cabinet dentar trebuie să fie estetic, funcțional, și mai mult decât orice, să inspire siguranță și confort pacienților care îi trec pragul.
Banner Blog

 În cazul unor carii sau alte probleme dentare, soluția de albire poate să pătrundă în zonele afectate, ajungând până în părțile interne ale dintelui și să provoace daune mai mari decât cele deja existente.

De-a lungul timpului, au apărut diverse metode de albire a dinților care să eficientizeze cât mai mult acest proces pentru a fi atinse cele mai bune rezultate. Mai jos, îți prezentăm doar câteva dintre ele, conform American Academy of Cosmetic Dentistry:

Pastă de dinți pentru albire

Pasta de dinți profesională pentru albirea dinților conține microparticule speciale care ajută la curățarea și îndepărtarea petelor de pe dinți. Aceasta nu conține înălbitor (hipoclorit de sodiu), dar unele conțin concentrații mici de peroxid de carbamidă sau peroxid de hidrogen care ajută la deschiderea culorii dintelui. Pasta de dinți pentru albire poate deschide culoarea unui dinte cu una-două nuanțe.

Geluri sau benzi pentru albire

Benzile de albire a dinților au apărut pe piață în anul 1980. Acestea conțin un strat subțire de gel care are în componența sa peroxid, ce vine aplicat pe arcadă. Deși sunt numeroase tipuri de benzi de albire, majoritatea producătorilor recomandă ca acestea să fie utilizate de două ori pe zi, pentru 30 de minute, timp de 14 zile.

Pe de altă parte, gelurile de albire a dinților pe bază de peroxid se aplică pe o periuță, direct pe dinți. Producătorii recomandă folosirea acestora de două ori pe zi, timp de 14 zile. Ca și în cazul benzilor de albire, gelurile pot deschide culoarea dinților cu două nuanțe maxim.

Apă de gură pentru albire

Apa de gură conține surse de oxigen precum peroxid de oxigen. Producătorii recomandă folosirea acesteia de două ori pe zi, timp de 60 de secunde. Durează până la trei luni până să se vadă o schimbare a culorii dinților cu una-două nuanțe.

Gutiere pentru albire

Albirea dinților cu gutiere pentru acasă este o metodă sigură pe care pacientul o poate aplica la el acasă, noaptea, chiar și în timpul somnului. Acesta se prezintă la cabinet, unde primește un set de gutiere personalizate (realizate pe baza unui mulaj/model de studiu) și gelul de albire. Diferența dintre această metodă și albirea dinților în cabinet cu ajutorul unei lămpi este durata tratamentului. Pacientul trebuie să poarte gutierele cu gelul de albire mai multe nopți la rând pentru rezultate vizibile, însă costul unui astfel de tratament este unul mult mai redus, față de albirea dinților cu ajutorul unei lămpi în cabinet.

Când vine vorba despre albirea profesională, părerile medicilor stomatologi sunt împărțite. Unii preferă să folosească lampa de albire, în timp ce alții optează pentru laser.

Dacă și tu te regăsești printre cei indeciși, care își doresc să opteze pentru cea mai bună variată, mai jos îți explicăm care sunt pașii și beneficiile fiecărei proceduri:

Albirea profesională cu lampă

O albire a dinților mai sigură și rapidă este cea profesională, realizată într-un cabinet stomatologic, deoarece produsele folosite conțin un procent mai ridicat de peroxid. O astfel de tehnică este albirea cu lampă. Este o metodă rapidă, care se realizează în una-două ședințe, a câte 30-40 minute. Pacientului i se aplică un gel de albire special pe suprafața dinților, iar lumina emisă de lampă ajută ca tot procesul să fie unul rapid și eficient.

Totuși, nu toate persoanele pot beneficia de un tratament de albire cu lampă. Printre pacienții pentru care nu este recomandat un astfel de tratament se numără cei care suferă de retracție gingivală. De asemenea, albirea profesională nu este recomandată pacienților cu boli parodontale, care prezintă afecțiuni ale smalțului dentar, fisuri sau abraziuni dentare, sau celor care au carii pe dinții frontali sau restaurări protetice.

Albirea profesională cu LASER

Spre deosebire de albirea cu peroxizi, albirea cu LASER nu se poate realiza acasă, de către pacient. Această procedură trebuie supravegheată de către medicul stomatolog deoarece necesită aparatură și cunoștințe de specialitate.

 

 

Pașii pe care medicul stomatolog îi va urmări sunt:

 1. Screening-ul

În timpul consultului inițial, medicul va verifica dacă gingiile au un nivel scăzut și expun o cantitate semnificativă de rădăcină dentară.

 1. Pre-tratament

Următorul pas constă în curățarea dinților de către medicul dentist. Această procedură este una foarte importantă pentru a obține rezultate semnificative. De asemenea, trebuie să se asigure că toate obturațiile dentare sunt tratate și umplute, deoarece soluția de albire poate pătrunde prin cavitate în interiorul dintelui.

 1. Medicație

Orice formă de albire a dinților poate provoca sensibilitate temporară, în special în rândul persoanelor care au deja o anumită sensibilitate. În acest caz, medicul va prescrie un medicament antiinflamator sau o pastă de dinți specială, care să reducă semnificativ sensibilitatea dinților de după procedură.

 1. Albirea propriu-zisă

Medicul dentist va folosi un aparat de protecție din cauciuc sau plastic, care va menține gura deschisă. Apoi va aplica o barieră asupra gingiilor pentru a le proteja de soluția de albire. Când gingiile sunt protejate pe deplin, dentistul va folosi o seringă pentru a aplica un gel de albire în partea din față a dinților. Apoi, pentru a activa gelul de albire, va folosi un dispozitiv LASER profesional.

 1. Urmărirea

Procesul de albire dentară nu este unul permanent. Dinții pot fi recolorați, chiar și în urma unei albiri. Eficacitatea unei albiri dentare durează de la șase luni, și până la câțiva ani.

Un LASER pe care noi îl recomandăm clienților noștri este cel de la Woodpecker. Acest brand cu care avem o colaborare bazată pe încredere și calitate încă din anul 2007, este unul dintre marii piloni mondiali în echipamente stomatologice și este prezent în peste 140 țări unde se mândrește cu 287 brevete naționale autorizate, 20 brevete naționale de invenție, 4 brevete internaționale autorizate și 2 brevete internaționale de invenție.

 

Sistemul LASER LX 16 (Plus) poate fi utilizat pentru diverse intervenții asupra țesuturilor moi, câteva dintre acestea fiind: microchirurgia dentară, sterilizarea endodontică și parodontală, peri-implantită, ulcer oral, sensibilitate dentară, biomodulare și albire dentară. Acesta este disponibil atât cu 2 lungimi de undă, cât și cu 3, este ușor de utilizat și de manevrat și este instrumentul ideal pentru o gamă largă de proceduri stomatologice.

Datorită versatilității de care dă dovadă, LASER-ul diodă devine tot mai popular în cabinetele medicilor dentiști. Acesta nu mai este văzut ca un aparat inaccesibil, ci în multe cazuri, intervențiile cu LASER chiar au ajuns să facă parte din protocolul zilnic.

Evoluția tehnologică actuală și nivelul de trai ridicat influențează mult așteptările pacienților care-și doresc tratamente rapide, predictibile și cu rezultate excelente din punct de vedere estetic.

Singura soluție viabilă este însușirea de către medicul stomatolog a unor proceduri de tratament de ultimă oră.

 

Avantajele folosirii unui astfel de LASER sunt:

 • Precizia operațiilor este mai ridicată, ceea ce reduce riscul lezării accidentale a țesuturilor învecinate.
 • Datorită fasciculului puternic de energie, LASER-ul are capacitatea de a steriliza câmpul operator, reducând riscul infecțiilor bacteriene.
 • Poate reduce anxietatea pacienților care nu se simt confortabil în prezența turbinei dentare.
 • Anumite operații nu mai au nevoie de anestezie
 • Reduce sângerarea în timpul intervențiilor chirurgicale datorită efectului de cauterizare instantanee asupra vaselor de sânge.
 • Operațiile executate cu ajutorul LASER-ului au un timp de recuperare mult mai scurt iar durerea și inflamația post-operatorie este minimă.
 • Funcția de Biomodulare poate fi utilizată atât de sine stătătoare, cât și complementar  – în cadrul altor proceduri complexe.

 

 

În albirea dentară, beneficiile pe care acest aparat le are sunt:

 • Activarea / Accelerarea procesului chimic de albire
 • Expunere scăzută
 • Rezultate rapide (superioare procedurii clasice)
 • Risc zero de lezare a dintelui

Dacă vrei să afli mai multe informații despre această tehnologie și cu ce anume te poate ajuta acest LASER astfel încât să îți eficientizezi munca, îl găsești aici:

https://www.nastimed.ro/catalog/aparatura-laser-67/woodpecker-1000169

 

SURSE:

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4058574/
 2. https://aacd.com/central/whitening