Coroane dentare Zirconiu vs Ceramică

Dă articolul mai departe:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Cele mai răspândite coroane dentare sunt în general cele metalo-ceramice, datorită rezistenței sporite și a raportului optim calitate-preț pe care îl au. Deoarece cerințele estetice ale pacienților au crescut, dinții și coroanele din zirconiu și porțelan au început să fie la mare căutare.
Banner Blog articol Coroane

Când vine vorba despre materialele de restaurare a dinților, stomatologia oferă cele mai multe opțiuni de până acum. Îmbunătățirile aduse cu privire la frumusețea, puterea și durata de viață a materialelor precum ceramica sau zirconiul au făcut ca restaurările dentare să fie mult mai naturale și rezistente decât materialele folosite până acum.

Coroanele dentare sunt un tip de tratament dentar foarte versatil, care schimbă complet înfățișarea dintelui, dar ce este cel mai important, e că medicii dentiști au posibilitatea de a salva un dinte care anterior ar fi avut nevoie de extracție.

Zirconiul combină rezistența unui metal cu aspectul unui dinte de ceramică. Din acest motiv, zirconiul mai este denumit și „oțel ceramic”. Proprietățile sale naturale îl fac să fie mai puternic decât ceramica, de aceea, pe termen lung este cea mai bună opțiune.

Acesta a fost descoperit în anul 1789, de către Martin Heinrich Klaproth, cercetător științific din Germania. Rezistența acestui metal la coroziuni i-a atras pe cercetători să îi testeze biocompatibilitatea, iar rezultatul a fost faptul că aceste coroane dentare din dioxid de zirconiu (ceramică nereactivă chimic) au ajuns să fie cea mai utilizată opțiune atunci când vine vorba de restaurări dentare, încă din anul 2000.

Pacienții se simt mai confortabil cu coroanele monolitice din zirconiu deoarece nu trebuie să se îngrijoreze pentru tartru și placa bacteriană, acestea având o suprafață perfect netedă.

Titanul și zirconiul sunt singurele materiale pe care organismul nu le recunoaște ca și corpuri străine, ceea ce face ca acestea să fie tolerate mult mai bine față de nichel sau fier.

Mulți pacienți sunt îngrijorați de efectele adverse pe care le pot avea metalele din lucrările dentare asupra sănătății. Partea bună la zirconiu este că acesta nu afectează în niciun fel organismul.

 

Avantajele unei coroane din zirconiu:

 1. Cel mai mare avantaj al acestui material îl reprezintă rezistența de care dă dovadă. Duritatea sa îl face să fie potrivit atât pentru dinți, cât și pentru molari, unde presiunea exercitată este mai mare.

 

 1. Spre deosebire de coroanele metalo-ceramice, zirconiul dentar este un material biocompatibil, care nu afectează organismul uman în niciun fel.

 

 

 1. Un alt avantaj este că nu colorează gingia și este cunoscut faptul că placa bacteriană și tartrul se depun mai greu pe zirconiu, asigurând astfel o gingie sănătoasă.

 

Dezavantajele unei coroane din zirconiu:

 1. Poate fi dificilă asortarea culorii ca și restul dinților

Un potențial dezavantaj al coroanei de zirconiu ar putea fi aspectul său opac, care o face să arate mai puțin natural. Acest lucru se aplică în special pentru coroanele monolitice din zirconiu, dar cu toate acestea, nu este o problemă, deoarece ele sunt recomandate preponderent pentru suprafețele laterale, care nu ies în evidență.

 

 1. Potențiala uzură a celorlalți dinți

Unii medici dentiști au ezitat să folosească coroanele dentare din zirconiu în unele circumstanțe, din frica de a nu fi afectați ceilalți dinți din cauza rezistenței sporite a zirconiului.

Un studiu realizat de Journal of Dentistry susține că porțelanul feldspatic e mai predispus la dăunarea smalțului celorlalți dinți decât zirconiul.

 

 1. Prețul ridicat

Spre deosebire de coroanele din ceramică, zirconiul are un preț mai mare din cauza faptului că materialul este scump, iar tehnologia de producție foarte complicată și complexă necesită tehnicieni dentari cu abilități adecvate și experiență.

 

Coroanele dentare din ceramică oferă un nivel excelent de personalizare a culorilor. Materialul este unul robust, care are o rezistență în timp de cel puțin 15 ani. Acest material nu a înregistrat până acum efecte secundare în folosirea lui și rezistă la decolorări și pete foarte bine.

Coroanele dentare din ceramică au apărut pe piață în anul 1903 și sunt atât de precise încât pacienții nu simt nicio diferență între coroană și dintele natural. Această opțiune este potrivită și pentru cei care suferă de sensibilități la metal. Cu toate acestea, ceramica nu este recomandată celor care suferă de bruxism, deoarece aceasta se poate fisura sau sparge.

 

Avantajele unei coroane din ceramică:

 1. Un avantaj important este că în cazul unei coroane din ceramică nu apare fenomenul de colorație gingivală deoarece lipsește componenta metalică, iar riscul de retracție gingivală este mult mai mic, iar biocompatibilitatea și estetica sunt net superioare.

 

 1. Ceramica permite reproducerea în detaliu a unui dinte natural, fiind un material translucid. Aspectul lucios și luminos al dintelui este generat de lumina care pătrunde în smalț și care, mai apoi, este reflectată înapoi.

 

 

 1. Un alt avantaj este rapiditatea cu care se realizează coroanele din ceramică. Acestea se pot executa într-o singură vizită la un cabinet stomatologic. Cu ajutorul tehnologiei CEREC Cad/Cam, dintele este scanat digital și frezat pe loc dintr-un cub de ceramică, astfel ajungându-se la restaurarea dorită.

 

Dezavantajele unei coroane ceramice:

 1. În ciuda faptului că aceste coroane se bucură de o longevitate în timp care poate rezista între 10 ani și o viață, cu toate acestea, coroanele ceramice nu se pot compara cu rezistența pe care o au coroanele metalo-ceramice sau cele din zirconiu.

 

 1. Un alt posibil dezavantaj este prețul acestora. Din cauza faptului că prezintă o estetică superioară față de restul tipurilor de coroane dentare, cele din ceramică au de obicei un cost mai ridicat.

 

 

 1. Dacă intervenția are loc asupra unui dinte natural, plasarea unei coroane dentare din ceramică presupune și anumite intervenții ireversibile pentru pregătirea corectă a dintelui (pilire și lustruire). Această procedură duce de cele mai multe ori reducerea țesutului dintelui, care nu se mai poate reface în timp.

 

 

Surse:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0300571212002084