Review Lampă O-STAR Woodpecker

Dă articolul mai departe:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Lampa fotopolimerizare O-STAR este cel mai nou device din această categorie, produs de către cei de la Woodpecker. Corpul său complet metalic, design-ul ergonomic compact și confortabil și protecția anti-șoc fac ca acest produs să fie foarte apreciat în rândul medicilor stomatologi, inclusiv de dr. Bogdan Moldoveanu, specialist endodont.
Banner Blog O Star Review

Mulțumim Dr. Bogdan Moldoveanu pentru review-ul oferit.

Astăzi vom discuta despre un produs care se găsește în orice cabinet stomatologic, și anume, o lampă pentru fotopolimerizarea materialului compozit. Însă nu este vorba despre orice lampă foto, ci despre cel mai nou device din această categorie, produs de către cei de la Woodpecker: lampa O-STAR.

Evident că strict în endodonție, aplicabilitatea unui astfel de device este limitată. Cu toate acestea, cred că putem avea o discuție interesantă despre criteriile care reprezintă fundația unei hotărâri corecte în ceea ce înseamnă optarea pentru un aparat nu doar bun, dar și foarte versatil. De aceea, vă propun să vedem despre ce anume este vorba.

 

Cutia este de un negru elegant ce creează un contrast frumos cu imaginea lămpii, iar cu gri aveți aici scris denumirea produsului. La fel găsiți și pe ambele laterale, plus câteva coduri de bare aici. Deschidem cutia și găsim în interior faimosul pliant cu privire la fake-uri. Scanați ca să vă asigurați că produsul nu este un fake. Manualul de instrucțiuni în limba engleză iar sub acesta, manualul de instrucțiuni în limba română, cu o traducere nu tocmai fericită. Pentru cei care nu știați, avem aici o lumină de întărire. Sub manualul pe care trebuie să îl citiți, veți descoperi baza lămpii din plastic. Asta nu mă încântă neapărat, dar măcar este suficient de grea și suficient de stabilă. Auriul acesta personal îmi place, însă gusturile nu se discută. Poate voi aveți o altă opinie.

În cutia de aici aveți 100 de protecții de unică folosință oferite gratuit de către cei de la Woodpecker. Bravo! Puncte în plus pentru bunăvoință. Sub această cutie avem lampa propriu-zisă: corp metalic, ușoară, cauciucul butonului este calitativ, un produs care sincer în mână, îți conferă o senzație premium, care te duce cu gândul la un produs mult mai scump.

 

Aspectul bicolor continuă trendul lansat de bază, așadar auriu cu negru. Ghidul de lumină este mic și incredibil de ușor. În interiorul acestei cutii descoperim filtrul de protecție care este sub forma unui dinte. Iar în pungulița aceasta avem o chestiune interesantă, un cap magnetic pentru concentrarea fasciculului. O adiție însă care nu are foarte multă utilitate, deoarece odată ce ați aplicat capul magnetic, intensitatea luminoasă va scădea cu până la 10 ori.

Practic, veți reduce puterea lămpii foto de la 1200 mw/cm2 până la 150-180 mw/cm2. Ultimul element din cutie este încărcătorul. Aici nimic special, unul absolut clasic.

 

Ne-am lămurit ce se află în cutie, însă, înainte de a trece la analiza noastră per se, aș vrea să vă spun care sunt elementele importante pentru mine în ceea ce înseamnă alegerea unei lămpi foto noi. Desigur, voi purta discuția din perspectiva unui medic dentist ce are o practică orientată majoritar către endodonție, dar care de-a lungul timpului, a lucrat cu o sumedenie de astfel de device-uri.

De aceea, vă spun după cum urmează, pentru mine o lampă foto este important să:

         Nu aibă fir;

         Aibă un cap mic, un gât îngust și drept

         Aibă o baterie care să nu necesite reîncărcare frecventă.

 

O-STAR de la Woodpecker ne oferă toate aceste avantaje dar și mai multe. Lampa este într-adevăr foarte ușoară. La doar 108 gr nu cred că cineva mă poate contrazice. Faptul că nu are fir a fost evident încă de când am scos-o din cutie. Foarte important este să avem un gât drept. Mai ales când ne gândim la acele situații în care vom lucra la nivelul unor molari secunzi, care vor fi ultimii dinți de pe arcadă. Poziționarea clemei la nivelul unui astfel de dinte împreună cu o deschidere limitată a gurii vor putea face imposibilă fotopolimerizarea corectă a materialelor compozite dacă aveți o lampă cu un cap mare și un gât angulat.

Un plus de asemenea este și faptul că avem un cap ce se rotește cu ușurință 360 de grade. Cu o baterie de 2000 mAh, aveți de-a face cu o lampă foto ce nu trebuie reîncărcată foarte des. În ultimele patru luni, am folosit în mod exclusiv această lampă foto în cabinetul meu și aș putea să vă spun că intervalele de reîncărcare au fost undeva în jurul perioadei de 20 de zile. De aceea, eu sunt cât se poate de satisfăcut de performanțele acestei baterii.

 

Pentru a putea porni lampa, trebuie să țineți două secunde apăsat pe butonul ON/OFF, poziționat aici, în partea superioară. Acest display OLED foarte luminos va indica două chestiuni: nivelul de încărcare al bateriei și modul de fotopolimerizare selectat. Nu am să intru în detalii științifice întrucât nu aș vrea să transform acest review într-un curs. Doar am să ilustrez cele șapte moduri de funcționare ale lămpii și sunt perfect încrezător că fiecare dintre voi le va studia cu mare atenție pentru a stabili cel mai potrivit mod în care pot fi implementate clinic.

Dacă aveți însă nelămuriri sau vreți să discutăm pe larg anumite aspecte, o putem face fără nici un fel de preocupare în secțiunea de comentarii, acolo unde aștept mesajele voastre.

 

Selectarea modului de funcționare se face printr-o apăsare scurtă a butonului MT mode time. Iar selectarea duratei printr-o apăsare continuă a acestui buton.

Ca urmare, avem:

Mode Normal, e o intensitate constantă 1000 – 1200 mw/cm2, un timp de acțiune de 5, 10, 15 sau 20 de secunde.

Mode High – intensitate constantă 1800 – 2000 mw/cm2 cu un timp de acțiune de 3 sau 5 secunde.

Mode Turbo – intensitate constantă 2700 – 3000 mw/cm2 cu un tip de acțiune de 1 sau 3 secunde.

Mode Ortho – intensitate de 2700 – 3000 mw/cm2 în reprize, cu un timp de acțiune de 3 secunde, în 5 reprize sau în 10 reprize.

Mode Soft – creștere liniară a intensității de la 0 la 1200 mw/cm2 ce poate avea loc în 5, 10, 15 sau 20 de secunde.

Mode Pulse – intensitate pulsatorie de 1200 mw/cm2, practic la fiecare 0,6 secunde lampa se va opri pentru 0,4 secunde, cu un timp total de acțiune de 5, 10, 15 sau 20 de secunde.

Mode Check – gândit să funcționeze precum un filtru de fluorescență pentru identificarea țesuturilor contaminate sau a posibilelor linii de fisură. Aparent însă, aveți nevoie și de o pereche de ochelari speciali pentru a utiliza această funcție. Deci nu este neapărat plug&play.

Acest cap magnetic se folosește în viziunea producătorului în tandem cu funcția Check pentru a putea depista țesuturile contaminate sau posibilele linii de fisură.

 

Intensitatea lămpii se poate verifica cu ajutorul standului care funcționează și drept aparat de măsură. Dacă vreodată veți avea dubii cu privire la intensitatea luminoasă oferită de această lampă sau de o oricare alta, tot ce trebuie să faceți este să apropiați capul de această parte aflată în zona posterioară a standului.

Conform chinezilor, la o distanță de 5 cm avem o capacitate de penetrare a spotului luminos de 38 cm. De altfel, ei se laudă că lampa O-STAR este în momentul de față singura lampă din lume care poate fotopolimeriza stratul de compozit de până la 10 cm. 

Evident că nu vă recomand să faceți așa ceva in vivo, însă dacă această informație pe care din nou, nu vă recomand s-o verificați clinic este adevărată înseamnă că cel puțin, folosind o tehnică corectă de stratificare, niciodată nu veți avea probleme în ceea ce înseamnă fotopolimerizarea corectă și completă.

 

Ce nu îmi place absolut deloc la această lampă este modul în care trebuie încărcată. Nu este suficient să o amplasați în stand, ci trebuie să vă asigurați că:

1.      Ați poziționat-o corect. Întotdeauna display-ul trebuie să privească către voi, altfel pinii de aici nu se vor conecta cu pinii din bază.

2.     Trebuie să o apăsați ca să fiți siguri că aceasta se încarcă.

Dacă pasul 1 și 2 au fost executați corect, trebuie să vă apară aici pe display semnalizarea încărcării. Ei bine, nu o dată mi s-a întâmplat să nu poziționez corect lampa care fiind în stand, nu se încărca.

Noroc cu display-ul, căci așa mi-am dat seama că ceva nu este în regulă. Cred că o variantă de încărcare prin inducție ne-ar fi plăcut tuturor mai mult pentru a nu avea o grijă în plus.

 

Punem punct aici acestui episod. Sper sincer ca informațiile furnizate, să vă fie utile. Din perspectiva mea, lampa O-STAR este un produs bun. Avem mai multe avantaje față de dezavantaje și un raport costuri-beneficii excelent. 

 

Pentru mai multe informații și comenzi, accesați site-ul nostru: https://www.nastimed.ro/cumpara/lampa-fotopolimerizare-o-star-3217