Este noul Endo Radar PLUS o soluție?

Dă articolul mai departe:

Endo Radar PLUS de la Woodpecker este varianta actuală care tocmai a primit un facelift și are multe plusuri față de modelul vechi Endo Radar.
Endo Radar Pro

Pentru a vă aduce la cunoștință toate îmbunătățirile pe care le aduce noul micromotor față de generația anterioară, în următoarele rânduri vom face o comparație între cele două modele.

Endo Radar PLUS de la Woodpecker este varianta actuală care tocmai a primit un facelift și are multe plusuri față de modelul vechi.

Principalele avantaje pe care cei de la Woodpecker le-au încorporat în acest device se pot observa încă de la primirea coletului. Mai exact este vorba de modul de ambalare care este net superior față de generația anterioară. Față de produsul anterior, cutia este una premium, cei de la Woodpecker folosind un ambalaj compact. Punga în care este ambalat produsul este un amănunt esențial pe care producătorii  l-au gândit întocmai pentru a da valoare produsului.

O îmbunătățire evidentă încă de la despachetare, este faptul că acele pungulițele în care sunt împachetate instrumentele de lucru, sunt inscripționate cu gradația la care se pot steriliza. Așadar este mult mai simplu de verificat, fără a fi nevoie a se consulta manualul.

Fiind foarte generoși, cei de la Woodpecker, atât la primul Endo Radar cât și la cel actual, oferă câte 4 file clip-uri care se pot steriliza la 134 grade, spre deosebire de alte branduri care îți oferă doar 2.

Un ajutor benefic din partea producătorilor este că acum testerul care verifică calibrarea aparatului este introdus într-un nou ambalaj. Înainte acest tester era ambalat împreună cu alte instrumente autoclavabile, și mereu existau nelămuri în privința sterilizării lui. Acum ambalarea fiind făcută într-un mod corect, știm că acest tester nu se poate autoclava.

Partea de design a noii piese de mână a fost foarte puțin modificată, respectiv aceasta nu mai prezintă pe părțile laterale indicatoarele cu led care indicau realizarea conexiunii cu unitatea centrală și au fost înlocuite de un singur buton cu led albastru.

De asemenea, cea mai importantă îmbunătățire pe care o aduce piesa de mână este capul piesei care acum este în miniatură, vorbim despre un microhead, fiind semnificativ mai mic în comparație cu cel clasic. O modificare mult așteptată de cei care iubesc endodonția este faptul că avem de-a face cu o piesă cu reducție 6/1 față de 1/1 ca la vechiul micromotor, ceea ce îl făcea ca fiind nepotrivit pentru un micromotor endodontic.

Cel mai important avantaj ergonomic pe care micromotorul îl reprezintă este faptul că acum capul micromotorului poate fi modificat ca poziție fără a fi necesară depărtarea lui. La produsul vechi, capul putea să fie poziționat în 6 poziții diferite, însă de fiecare dată trebuia depărtat și repoziționat, lucru care ducea la consum de timp inutil. Acum, poziția capului se modifică printr-o singură răsucire și cu mare ușurință vă oferă cea mai bună poziție ergonomică necesară pentru a duce la bun sfârșit terapia endodontică pe care ați planificat-o.

Precum la generația anterioară, se răgăsește același sistem utilizat împreună cu toate file-urile care sunt cuprinse în acel sistem. Având o gamă largă de sisteme, este foarte util faptul că are programe înmagazinate, ceea ce permite să lucrați cu programul preferat fără a fi nevoie să căutați setările acestuia și să le introduceți în micromotor de fiecare dată.

Spre deosebire de display-ul dispozitivului vechi, cel nou a îndepărtat logo-ul producătorului din dreapta ecranului oferind astfel o suprafață mai mare de citit. Nu este un display foarte generos și atunci inserarea logo-ului grafic al producatorului pe ecran compacta și mai mult informația făcând și mai dificilă citirea de pe ecran.

În interiorul meniului unității centrale există o funcție interesantă: ,,Recipe locating”. De asemenea,  se pot controla unghiurile de reciprocitate. Reglând aceste unghiuri aveți posibilitatea de a stabili orice unghi doriți. Se poate seta în sensul acelor de ceasornic indicate printr-un F, sau se poate seta unghiul reverse de reciprocitate (în sensul invers acelor de ceasornic), degajând dentina. Acest unghi se poate modifica cum se consideră a fi potrivit, doar acționând butonul SET. Indiferent cum setați aceste unghiuri de reciprocitate, suma lor nu trebuie să fie mai mică de 120 de grade

Nemaipomenit de util este faptul că se poate seta funcția Torque și viteza, aceste posibilități îl fac cu adevărat special, fiind astfel o îmbunătățire masivă față de generația anterioară și este de asemenea o funcție care ajută cât se poate de mult mai ales în gestionarea anatomiei dificile.

 O altă îmbunătățire mult așteptată, foarte utilă și mai ales ergonomică este lipsa furcii care în trecut se folosea pentru a se conecta la instrument, astfel încât funcția duală, respectiv de ,,citire în timpul real al lungimii de lucru” să fie activă. Era destul de anevoios de folosit device-ul în acest fel întrucât furca limita lungimea de lucru a instrumentului, iar într-o rădăcină foarte lungă devenea imposibilă citirea în timp real. Astăzi însă, micromotorul este pregătit pentru a citi lungimea de lucru în timp real, întrucât citirea se face prin capul micromotorului. Nu mai este nevoie de absolut nicio furcă, totul este gata de lucru.

 

Oare este acest micromotor mai simplu de utilizat pe configurația actuală comparativ cu generația anterioră?

R: Micromotorul anterior avea 136 gr iar acesta nou are 153gr, însă chiar dacă greutatea este un pic mai mare veți lucra mult mai facil cu acesta. De ce? Pentru că este foarte bine echilibrat și este mult mai stabil! Micromotorul anterior avea tendința de a se înclina foarte puțin în față, nefiind foarte bine echilibrat. Cel nou având capul în miniatură oferă o mai bună stabilitate. Acum nu mai există senzația de înclinare și nu mai există tendința de a te apleca, ca urmare lucrezi mult mai ușor și nu ai nicio problemă în a face tratamente seriate, poate chiar 4-5 consecutive în aceași zi.

Aceste informații sunt utile mai ales atunci când vorbim despre decizia de achiziționare a unui nou micromotor endodontic. Acest facelift făcut de cei de la Woodpecker îmbunătățește într-un mod exponențial generația anterioară a micromotorului.

Endo Radar PLUS rămâne varianta de elecție. Astăzi dacă doriți un micromotor performant va trebui să vă îndreptați către acesta, întrucât se pare că Endo Radar va rămâne doar în trecut.