DIGITALIZAREA STOMATOLOGIEI – De la nevoie la normalitate

Dă articolul mai departe:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Stomatologia digitală cuprinde totalitatea tehnologiilor care îmbunătățesc rezultatele din cabinetul stomatologic. Spre deosebie de medicina tradițională, factorul digital oferă precizie, tratamente eficiente, micșorează nivel de radiații al radiografiilor și diminuează timpul necesar procedurilor stomatologice.
shutterstock_757989304

Încă din Antichitate omul își punea în fața oglinzii corpul, mintea și sufletul pentru a se defini. Ceea ce ne separă de restul ființelor este capacitatea de a cugeta, tradusă prin limbaj. Mai mult decât atât, omul, cugetând, a dorit evoluția. Astfel, am ajuns la descoperiri știițifice și la limbaje non-umane, precum cel de programare, precum cel destinat lumii digitale. Astăzi, din ce în ce mai mult timp, din ce în ce mai multe meserii și din ce în ce mai multe activități sunt realizate online, virtual. Nenumărate specializări și domenii au integrat tehnologia și mediul digital drept ajutor. Dar, delimitând aria la interesul nostru, anume stomatologia, cum și de ce a devenit aceasta digitală?

Stomatologia digitală cuprinde totalitatea tehnologiilor care îmbunătățesc rezultatele din cabinetul stomatologic. Spre deosebie de medicina tradițională, factorul digital oferă precizie, tratamente eficiente, micșorează nivel de radiații al radiografiilor și diminuează timpul necesar procedurilor stomatologice. Primii pași ai digitalizării stomatologiei s-au realizat în sectorul imagisticii, al cărui rol era de diagnostic. Astfel, s-au creat radiografiile digitale și computer-tomografiile.

Astăzi, principalul merit al stomatologiei digitale se resimte în secțiunea de implantologie și de estetică dentară. Printre cele mai apreciate tehnologii digitale în spațiul românesc se numără Digital Smile Design, tehnologia CAD-CAM, 3D printing dar și ghidurile chirugicale. Folosindu-se de tehnologia digitală, medicii stomatologici pot obține în scurt timp toate informațiile necesare cu care vor crea ,,clona” dantura pacienților.

Astfel, printre factorii și avantajele oferite de stomatologia digitală, sunt cuprinși:

  • Durata redusă la minimum a procedurilor;
  • Dispariția disconfortului produs în contactul cu portamprentele voluminoase;
  • Înlăturarea amprentei clasice;
  • Eliminarea posibililor erori sau deformări din cadrul etapelor realizate în laborator;
  • Precizie, acuratețe și armonie estetică;
  • Vindecarea rapidă în cazurile intervențiilor chirurgicale.

 

1. DIGITAL SMILE DESGIN

Zâmbetul este expresia facială care se recunoaște cel mai ușor, iar studiile au demonstrat faptul că acesta poate fi sesizat de la o distanță de 90 m. Astfel, pentru a ne bucura de o lume a zâmbetelor, estetica dentară uzează ajutorul digital pentru a crea un zâmbet perfect, potrivit fiecărui pacient. Cum se realizează acest lucru?

Stomatologia digitală folosește simulări pe calculator. Datele pacienților sunt extrase pentru ca aceștia să primescă în format virtual imagini ale rezultatului tratamentului. Prefigurarea zâmbetului perfect se realizează ținând cont de factori precum fizionomia și trăsăturile particulare, poziția și forma danturii. În mod digital, fiecare pas este realizat anterior procedurilor propriu-zise pentru formarea zâmbetului final, indiferent că vorbim despre fațete, coroane dentare sau de procedeuri mai complexe, care necesită implanturi. În final, rolul acestei tehnologii digitale este de a genera proporții ideale. Odată vizualizat rezultatul final, medicul, având aprobarea pacientului, poate începe tratamentul.

În plus, așa cum am dezvoltat și într-un articol anterior (articol Comunicarea dintre medicul dentist și pacient), pentru a menține calmul pacienților pe durata procedurilor stomatologice, aceștia au nevoie să înțeleagă fiecare pas al tratamentului. Astfel, stomatologia digitală oferă posibilitatea pacienților de a vizualiza etapele tratamentului și ce implică acesta, dar și rezultatul final.

2. TEHNOLOGIA CAD-CAM

Sistemul CAD-CAM este utilizat pentru a copia forma și textura dinților naturali ai pacienților. Astfel, se pot realiza amprente optice, care le înlocuiesc pe cele clasice, coroane și fațete, ghiduri chirurgicale, toate digitalizate. Pentru a oferi mai multă claritate asupra acestui concept, este important de știut terminologia. CAD – Computer Aided Design – presupune utilizarea unui computer care dispune de un soft specializat, cu un design 3D, prin care sunt realizate modelările stomatologice. CAM – Computer Aided Manufacturing – are în vedere procesul de producție/ frezare prin care se realizează elemente protetice, precum fațete și coroane.

În ceea ce privește modalitatea de funcționare a acestui sistem, medicul dentist începe procesul prin preluarea amprentei în format digital a danturii cu un scanner intraoral. Computerul primește amprenta care reprezintă baza pentru tratament și rezultat. După ce pacientul vizualizează rezultatul, tehnicienii dentari folosesc aceeași tehnologie digitală pentru a contura diferite elemente cât mai precise și apropiate dinților naturali.

3. GHIDURI CHIRURGICALE

Precizia și siguranța sunt cuvintele-cheie atunci când vine vorba despre ghidurile chirurgicale. Acestea, folosite cu precădere pentru procedurile stomatologice complexe, sunt printate în format 3D într-un soft profesional, care îmbină planificarea implantului în format digital cu computer-tomografia pacientului. Popularitatea ghidurilor este susținută de rata eșecurilor ce a fost redusă la minimum. Aceste dispozitive, realizate prin selectarea amprentei implanutului dorit și a imaginii 3D, sunt utilizate în momentul procedurii de inserare a implantului dentar.

Digitalizarea stomatologiei are un singur scop, și anume îmbunătățirea sistemului medical. Tehnologiile DSD, CAD-CAM, ghidurile chirurgicale sau tratamentele digitale s-au dezvoltat pentru bunăstarea pacienților și în vederea unei mai bune abordări a medicilor dentiști. Era digitală propune exactitate, precizie, siguranță și predictabilitate și elimină erori, fisuri, traume sau efecte nedorite.

Surse:

  1. https://www.dentcof.ro/stomatologia-digitala
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0109564119308061
  3. https://www.medlife.ro/articole-medicale/ce-este-stomatologia-digitala-si-care-sunt-avantajele-ei.html
  4. https://dentestet.ro/tehnologii/ghid-chirurgical-digital