ENDODONȚIA ȘI TRATAMENTUL ENDODONTIC ASISTAT LA MICROSCOP

Dă articolul mai departe:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Endodonția reprezintă o ramură a medicinei dentare care se axează pe diagnosticarea, prevenirea, tratarea și vindecarea afecțiunilor țesutului moale și ale ligamentelor de susținere
WhatsApp Image 2020-09-11 at 15.00.09

Țesutul moale este localizat în interiorul dintelui, respectiv în pulpa dentară/nervul dintelui, iar ligamentele se află în vârful rădăcinii. Sănătatea pulpei dentare este imperioasă pentru că aceasta ajută la creșterea și dezvoltarea dintelui și menține buna funcționare a acestuia. Astfel, tratamentul endodontic asistat la microscop survine pentru a salva dintele natural și pentru a nu se recurge la implanturi.

Tratamentul endodontic (sau Tratamentul de canal) este constituit dintr-o succesiune de proceduri. Scopul acestora este de a elimina țesutul inflamat sau infectat, de a dezinfecta spațiul endodontic (țesutul și pereții cu care intră în contact) și de a obtura canalele ridiculare. Rezultatul obținut este un mediu steril, unde viitoarele bacterii și microorganisme nu se vor putea dezvolta. Inflamațiile pot fi cauze de anumite traumatisme, de fisuri ale smalțului, de fracturi sau de carii.

În cazul în care inflamația pulpei nu este tratată la timp, există riscul ca dintele să fie afectat total, astfel încât acesta va fi distrus, iar în final, se va extrage. Primul simptom al inflamației este durerea, urmată de posibila infecție resimțită în osul maxilar și în țesuturile vecine. La unii pacienți această infecție se răspândește la țesuturile oro-faciale. Mai mult decât atât, pierderea unui dinte prezintă repercursiuni negative și pentru restul dinților.

În continuare, pentru a înțelege mai bine tratamentul, vom descrie grosso modo procedura și vom enumera etapele acesteia. În primul rând, datorită tehnologiilor de ultimă generație, tratamentul endodontic este realizat la microscop, iar durerea este înlăturată, deorece se administrează o doză de anestezic. În ceea ce privește durata, în cele mai multe cazuri, o ședință este suficientă, iar, pentru cazurile mai complexe, se poate ajunge la trei ședințe. Complexitatea cazurilor ține de aspecte precum natura dintelui, căci unii dinți pot prezenta două sau chiar trei rădăcini.

Pentru început, dintele în cauză este izolat de restul cavității bucale pentru a nu exista riscul de contaminare, urmând crearea accesului spre canalele rădăcinii dintelui. Următorul pas are în vedere extragerea pulpei din canalul dintelui. După ce pulpa a fost extrasă, canalul este instrumentat, ceea ce înseamnă că medicul dentist crează o formă conică care va permite curățarea canalului asistată de microscop. În final, canalul este obturat și sigilat. Este important de reținut faptul că de cele mai multe ori coroana dintelui căruia i se aplică tratamentul endodontic este afectată. De aceea, după finalizarea tratamentului, coroana se reface pentru a acoperi dintele și pentru a-i asigura acestuia funcționalitatea pe o durată cât mai lungă.

În ciuda faptul că tratamentul de canal reprezintă o procedură complexă datorită spațiului îngust din interiorul dintelui, cu ajutorul microscopului succesul este garantat. Astfel, endodonția previne extracția rădăcinii dintelui și ajută la reconstrucția acestuia în mod natural.

Surse:

  1. https://www.medlife.ro/articole-medicale/afla-totul-despre-tratamentul-endodontic-de-canal
  2. https://www.gentledentist.ro/informatii/cabinet-stomatologic-bucuresti/informatii-pacienti-endo