Review Aparat Profilaxie PT-A Woodpecker

Dă articolul mai departe:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Aparatul PT-A beneficiază de o tehnologie de ultima generație oferind protecție sporită suprafeței dentare alături de o vizibilitate optimă asupra zonei de lucru. Interfața digitală prietenoasă, cu un ecran tactil de dimensiuni mari, precum și piesele de mână performante, fac din acest aparat unul indispensabil pentru a oferi servicii la cele mai înalte standarde.
imagine aparat profilaxie PT-A

Mulțumim Dr. Țânțar Cristian pentru review-ul oferit și pentru cazuistica pusă la dispoziție, prezentate în continuare.

Cavitatea bucală este habitatul natural al unei populații de bacterii heterogene. Atât suprafețele moi, cât și suprafețele dure reprezintă substratul unde bacteriile aderă, cresc și se înmulțesc, formând biofilmul oral. Cantitatea și complexitatea biofilmului se modifică și crește în lipsa unor manopere de igienizare adecvate, ducând la dezvoltarea cariilor, a gingivitei și a parodontitei, în funcție de susceptibilitatea individuală și de factorii de risc.

Îndepărtarea regulată a biofilmului, precum și mijloacele de igienizare la domiciliu, constituie un factor esențial în preverirea proceselor carioase și a bolilor parodontale. Eliminarea plăcii mecanice în odontoterapie implică îndepărtarea biofilmului și al tartrului dentar din zona supragingivală, iar în parodontologie, implică îndepărtarea acesteia și din zona subgingivală. În timp ce instrumentarea manuală și ultrasonică constituie mijloace tradiționale de îndepărtare a plăcii, air-flowul supra și subgingival cu pudră cu abrazivitate redusă, aduce o serie de avantaje cum ar fi confortul ridicat al pacientului, dar și rezultate comparabile cu cele obținute prin chiuretajul subgingival în câmp închis (SRP).

 

Stația de profilaxie Woodpecker PT-A este formată dintr-o unitate principală prevăzută cu touch screen la care se adaptează două recipiente (de 600 ml și de 1400ml) care pot fi umplute cu apă distilată, ser fiziologic sau clorhexidină. Pe lângă acestea se poate lega și la sistemul de apă curentă. Tot în unitatea principală se pot adapta și două recipiente pentru pudră, una pentru pudra supragingivală și una pentru pudra subgingivală, fiind colorate și inscripționate diferit pentru a putea fi recunoscute mai ușor.

Piesa de mână ultrasonică are o mișcare eliptică ce ajută la dispersarea forței de impact dintre vârful ansei și dinte, micșorând astfel vibrațiile și făcând manopera de detartraj mai puțin dureroasă. Duritatea vârfului ansei de titan este mai redusă decât cea a smalțului și a cementului neputând afecta țesuturile dentare, sau crea microfisuri la nivelul acestora. Traiectul vibrației eliptice realizează un unghi de 0° dintre vârful ansei și suprafața dintelui permițând astfel efectul de lustruire și obținând o scalare la 360°.

Piesa de air-flow supragingival este prevăzută cu o duză de calibru mic și datorită acesteia air-flowul este mult mai concentrat și mult mai eficient în îndepărtarea plăcii bacteriene. Pentru o îndepărtare optimă, este recomandată utilizarea piesei de mână la un unghi între 30-60° și la o distanță de 3-5 mm. Pe lângă îndepărtarea plăcii bacteriene, îndepărtează și depozitele fine de tartru, dar și pigmenții de la nivelul țesuturile dentare. Eficiența acestuia este sporită de faptul că în timpul utilizării, se poate regla volumul de apă, dar și intensitatea cu care acționează.

Piesa de air-flow subgingival este utilizată împreună cu o duză specială, ușor elastică, pentru a permite adaptarea ei în șanțul subgingival și acționarea pudrei prin cele 3 orificii ale acesteia. Aceasta se inseră în pozitie verticală în punga parodontală, în axul dintelui și se efectuează mișcări de sens vertical timp de 5 secunde. Aplicarea ei se face atât pe dinții naturali cât și la nivelul implanturilor, cu adâncimi de sondare mai mari de 4 mm. Nu este permisă rotirea duzei în punga parodontală. Avantajele acesteia sunt reprezentate de reducerea adâncimii de sondare, controlul inflamației în boala parodontală și curățarea mult mai eficientă a suprafeței dentare față de metodele tradiționale.

Pudra PT-S1 este pe bază de bicarbonat de sodiu, iar dimensiunea medie a particulelor este de 65 microni, fiind mai puțin dură decât smalțul, neafectând dintele. Conține un derivat natural din plante ce conferă un gust plăcut pudrei. Pudra este impermeabilă pentru a preveni blocarea și înfundarea stației de profilaxie.

 

O altă funcție importantă a acestei stații este de asemenea funcția ce se ocupă cu tratamentul canalelor radiculare. Aceasta se realizează cu ajutorul anselor speciale (E51, E52, E3, E3D, E6, E7, E 62, P4D) ce ajută la irigarea și aseptizarea canalelor endodontice, la îndepărtarea obturațiilor endodontice și a tratamentului canalelor calcifiate.

Cu ajutorul statiei de profilaxie Woodpecker PT-A se poate realiza mentenanța implanturilor și prevenirea apariției perimplantitelor cu ajutorul anselor speciale P-90, P-94, P95. Acestea asigură o curățare optimă în jurul implanturilor, însă este foarte important ca puterea să fie mai mică de nivelul 7 deoarece capătul din plastic al ansei se poate rupe.

Utilitatea stației de profilaxie în pregătirea preoperatorie a pacienților cu parodontită cronică

Pacientul G.M. se prezintă în cabinetul de parodontologie prezentând multiple semne clinice subiective și obiective ce au ca și consecință formularea diagnosticului de parodontită cronică generalizată. Înainte de prima ședință, este necesar ca și primă intenție efectuarea detartrajului și a sablării atât a spațiului subgingival cât și zonei supragingivale.

Play Video

Fig.1,2. Aspect dento-parodontal preoperator, la prezentare. (cazuistică Dr. Țânțar Cristian)

Fig. 3. Aspect dento-parodontal preoperator, la prezentare, incidență palatinală. (cazuistică Dr. Țânțar Cristian)

Fig.4, 5. La colorarea plăcii bacteriene se detectează un indice procentual al plăcii de peste 75 %. (cazuistică Dr.Țânțar Cristian)

Fig.6, 7. Aspect palatinal și lingual în urma sablării și a detartrajului supra și subgingival. (cazuistică Dr. Țânțar Cristian)

 

Fig.8 Aspectul arcadelor dentare în incidență vestibulară ca urmare a sablării și a detartrajului supra și subgingival. (cazuistică Dr. Țânțar Cristian)

Avantaje

• Datorită mișcării eliptice emise de piesa de detartraj, manopera de detartraj este mai puțin dureroasă.
• Posibilitatea utilizării aparatului în timpul intervențiilor chirurgicale cu menținerea asepsiei și antisepsiei.
• Consumul de pudră este mai scăzut față de celelate piese de air-flow datorită designului și a duzei de calibru redus.
• Posibilitatea reglării treptelor de putere și de apă în timpul manoperelor de detartraj și air-flow.
• Posibilitatea încălzirii apei sau serului în timpul efectuării air-flowului, foarte utilă în cazul pacienților ce suferă de hipersensibilitate dentinară.
• Utilizarea acestuia în tratamentele endodontice și în mentenanța implanturilor.

Dezavantaje

• Necesitatea unei mese mobile cu atribuții de suport pentru stația de profilaxie.
• Montarea aparatului necesită un timp suplimentar față de piesele care se montează direct la unit.

Concluzii

1. Aparatul este indispensabil într-un cabinet de parodontologie, dar și în alte cabinete ce practică stomatologie generală.
2. Consider că acest aparat reprezintă viitorul stomatologiei moderne, prin designul și facilitățile pe care le oferă.
3. Oferă un confort crescut al pacientului in timpul manoperelor.