O periodă a nesiguranței
Începutul anului 2020 nu a fost unul promițător, dar luna mai anunță începutul sfârșitului, cel puțin când vine vorba despre o parte dintre restricțiile existente. COVID-19 ne-a forțat pe fiecare dintre noi să facem exercițiul izolării, lucru care, după ce vom trage linie, se poate să fi avut și părți pozitive, nu numai negative. Am învățat să fim singuri și, în același timp, mai solidari. Am citit cărțile care ne așteptau de mult pe noptieră, am încercat rețete noi, ne-am perfecționat accentul franțuzesc sau poate am găsit noi oportunități. Cel mai important aspect este faptul că am învățat că ne putem adapta la orice și că, având tehnologia de partea noastră, putem depăși anumite piedici naturale.
În ceea ce privește domeniul medical, doctorii au apelat, de asemenea, la puterea rețelei tehnologice. S-au oferit consultații la telefon și online, pe când unele cabinete și-au luat toate măsurile necesare și au rămas deschise pe parcursul pandemiei pentru situațiile urgente. Suntem deja la curent cu toate practicile din timpul crizei, dar suntem pregătiți pentru situația premergătoare acesteia?
Sfaturi de urmat
Pentru a ne asigura că întoarcerea la programul cotidian obișnuit nu va avea efecte negative, trebuie să păstrăm în continuare disciplina și să urmăm sfaturile profesioniștilor. Cunoscând modalitatea de transmisie a virusului, prudența este imperioasă în sistemul medical, cu precădere în cabinetele stomatologice. Astfel, pentru o bună practică stomatologică în timpul și după Covid-19, pacienții și profesioniștii sunt nevoiți să urmeze ,,sfintele” măsuri, precum:
- Igiena mâinilor – spălarea timp de cel putin 40 s. este esențială înainte și după folosirea mănușilor de protecție.
- Purtarea echipamentului protector – în continuare masca și mănușile nu trebuie să lipsească din outfitul nostru, iar medicii au obligația de a adăuga ochelarii de protecție și alte echipamente.
- Igiena cabinetului medical – producerea aerosolilor din timpul procedurilor stomatologice infectează spațiul. De aceea, în acest moment sensibil, dezinfectarea suprafețelor și aparaturii medicale trebuie să devină și mai riguroasă decât anterior.
- Clătirea bucală – înaintea și după finalizarea tratamentului, clătirea cavității bucale cu soluții antiseptice este obligatorie.
- Selectarea echipamentelor – unele instrumente medicale pot păstra bacterii sau viruși, contaminând aerul, de aceea este importantă natura acestora.
- Distanța socială – păstrarea spațiului propice între pacienți, dar și în cadrul echipei medicale rămâne o prioritate. Programarea pacienților trebuie calculată în funcție de spațiul camerei de așteptare, dar și de numărul cabinetelor.
După fiecare pacient, cabinetele sunt curățate. Începând de la instrumentele folosite, la scaunul pacienților, până la pardoseală, toate sunt dezinfectate pentru protecția următorilor pacienți, dar și a personalului medical. Astfel, pauzele dintre programări vor avea o durată mai lungă. Totul este realizat din grijă, din empatie și din dorința de a depăși acest obstacol împreună. Dimensiunea morală conduce doctorii în misiunea lor de a-i ajuta pe cei care au nevoie, căci problemele de zi cu zi nu se opresc nici în situații unice ca aceasta. Singul lucru de care practicanții medicali au nevoie este răbdarea pacienților.
Pânâ ne vom reuni în totalitate, #staysafe!
– Echipa Nastimed.
SURSE: