Review Smart A Woodpecker

Dă articolul mai departe:

Un micromotor wireless premium controlat printr-o aplicație bluetooth eficientă și utilă la un preț corect? Pare imposibil, nu? Ei bine, pregătiți-vă de o revoluție, căci exact asta au făcut cei de la Woodpecker cu noul micromotor Smart A.
review smart a woodpecker

Mulțumim Dr. Bogdan Moldoveanu pentru review-ul oferit.

Pot să vă spun că după cinci ani în care am utilizat exclusiv X Smart IQ și VDW Connect Drive, am găsit în sfârșit un înlocuitor care nu este doar la fel de bun, ci poate chiar mai bun. Pentru un preț de aproximativ 6000 de lei, căci atât costă astăzi endomotorul la Nastimed, veți primi un pachet complet în ceea ce înseamnă productivitatea și eficiența. Evident că există și câteva minusuri, nu am să vă mint, însă puse în balanță, ele cântăresc prea puțin și nu cred că vă vor determina să luați o altă hotărâre. Dar suficient cu vorba. Haideți să ne uităm la cutie.

Premium de la bun început. Este clar că s-a dorit un design diferit față de produsele comercializate până acum. Este un aspect minimalist, plăcut din toate unghiurile. Pictograma motorului mare aici Smart A stilizat deasupra iar în colțul stânga jos menționată aplicația cu ajutorul căreia veți controla device-ul.

Pe lateralele cutiei este trecută din nou denumirea produsului, iar pe spate aveți desigur câteva detalii tehnice și informații legale. Ceea ce este surprinzător, este absența numelui producătorului de pe părțile vizibile ale cutiei. Practic, dacă nu ar scrie Guillin Woodpecker aici, nu ați știi exact cine a produs acest aparat.

Deschidem cutia ridicând capacul. Senzația este una foarte plăcută. Mereu am apreciat când producătorii se străduiesc să acorde și ambalajului atenția necesară. Știu că nu contează și evident, conținutul este cel care ne preocupă, dar e un detaliu care te surprinde plăcut și îți încântă simțurile. Să fim sinceri, tuturor ne plac lucrurile bune în viață. Apropo de detalii, priviți aici. Pentru a evita mobilizarea componentelor pachetului, pe interiorul capacului avem un plastic conformat în concordanță cu piesele din cutie pentru a le ține astfel stabile pe durata transportului. Siguranță garantată.

În cutia propriu-zisă, avem micromotorul. Un design nu neapărat revoluționar, însă mult îmbunătățit. Mai ales în comparație cu piesa de mână a endomotoarelor din seria Endo Radar. Un cap miniatural, colorat în negru, negru care se continuă și pe piesa propriu-zisă care poate să fie albă sau portocalie, Snow White sau Lava Orange. Ambele arată fantastic. Sincer, este o plăcere să le privești. Acum baza de încărcare magnetică, cât de fain. Încărcarea se face prin USB-C, iar baza de încărcare servește și drept stand, sau suport. În timp ce lucrați, veți aprecia cu certitudine faptul că nu trebuie de fiecare dată să acordați atenție deplină plasării endomotorului în bază, întrucât de îndată ce îl apropiați de aceasta, conectorii magnetici de pe motor aflați aici vor interacționa cu cei de pe bază, creând o legătură sigură. Drept urmare, poziționarea greșită a aparatului, și ulterioara posibilă cădere a lui este evitată. În felul acesta mi-am stricat eu primul micromotor VDW Connect. Un pic de neatenție, nu l-am fixat corect în stand, iar în secunda doi a fost pe jos în bucăți. Mă bucur mult că cei de la Woodpecker mi-au luat acum o grijă de pe umeri. Tot în cutie, mai avem și o pedală. Pentru că da, știu că printre cei care ne urmăriți sunt mulți fani VDW Silver sau Gold care după atâția ani s-au obișnuit cu apăsatul pe pedală. Ei bine, acum nu trebuie să renunțați la acest obicei pentru că iată Smart A poate să fie operat și prin apăsare pe pedală. Și nu orice pedală, ci una wireless. Totul este wireless la acest micromotor, o bijuterie tehnologică. Dacă ridicăm acest ansamblu, găsim alte două cutii.

Într-una dintre ele avem încărcătorul USB-C, nici nu ne așteptam la altceva, încărcător care se poate utiliza pentru a încărca atât pedala, cât și micromotorul. Iar tot în această cutie avem și cablurile pentru apex locator pentru că da, și acest micromotor are un apex locator inclus.

În cea de-a doua cutie găsim după cum urmează:

Manualul de instrucțiuni cel original și cel în limba română. Informații foarte utile pe care vă invit ca de fiecare dată să le lecturați. Tot aici, aveți acest cartonaș cu privire la modalitatea corectă de folosire a apex locatorului, certificatul de garanție și desigur, acest certificat care atestă că produsul este unul original.

Tot în cutie mai avem fine clipurile, lip clipurile și testerul pentru apex locator. Dacă sunteți curioși să vedeți cum și la ce se folosesc aceste componente, vă invit să urmăriți review-ul pe care l-am făcut apex locatorului Ai Pex. Am să vă las un link acum pe ecran ca să vă fie foarte ușor.

Tot aici mai avem și câteva garnituri, cămeșile de protecție pentru capul micromotorului și adaptorul pentru lubrifiere. Pentru că evident, orice micromotor dacă vrem să aibă viață îndelungată trebuie întreținut.

O chestiune interesantă în această cutie mai există un pin care va părea foarte cunoscut  mai ales utilizatorilor de Iphone. Însă, mai multe despre el în curând. Conexiunea dintre capul micromotorului și corpul micromotorului se face foarte simplu. Aveți trei pini la nivelul capului micromotorului și trei orificii la nivelul corpului. Trebuie să îi apropiați, să învârtiți ușor pentru a facilita penetrarea pinilor la nivelul orificiilor și veți auzi un click. În momentul în care ați auzit click-ul, capul se poate roti liber la 360 grade.

În momentul în care o să scoateți micromotorul din cutie și îl veți lua în mână pentru prima dată, o să fiți uimiți de cât de ușor este având doar 108 grame, este cu siguranță, unul dintre cele mai ușoare micromotoare endodontice de pe piață și de asemenea este foarte bine balansat. E o adevărată plăcere să lucrezi cu el, indiferent câte tratamente endodontice aveți planificate în ziua respectivă.

Butonul ON/OFF este o chestiune hibridă. Nu e chiar un buton fizic, însă nu este nici un buton cu touch. Este ceva între și trebuie să vă spun că îmi place foarte mult. Plăcut la atingere, însă un pic prea sensibil. Nu o dată mi s-a întâmplat ca în timpul tratamentului să îl ating accidental, iar micromotorul să se oprească. Vom vedea de asemenea cum se comportă și în timp, deoarece pentru micromotorul Smart IQ, după doi ani de utilizare, primul lucru care a cedat a fost butonul de ON/OFF.

Am fost surprins să văd că acesta nu este doar un comutator, ci un buton inteligent care se va ilumina diferit în funcție de rezistența pe care instrumentele o întâmpină în canal, oferindu-vă astfel informații importante în timp real.

Vom avea o lumină albastră constantă atunci când micromotorul este în stand-by. O lumină verde intermitentă, când micromotorul funcționează, iar valoarea torque-ului este sub 50% din valoarea torque-ului setat. O lumină galbenă intermitentă, când micromotorul funcționează, iar valoarea torque-ului este între 50 și 75% din valoarea torque-ului setat. Și o lumină mov intermitentă când micromotorul funcționează, iar valoarea torque-ului este peste 75% din valoarea torque-ului setat. Pe lateral, mai aveți alte două leduri indicatoare. Primul este pentru baterie. Verde înseamnă că avem o baterie încărcată mai mult de 20%, iar galben sub 20%. Când veți pune micromotorul la încărcat, ledul se va aprinde verde intermitent. Cel de-al doilea led este pentru conexiunea bluetooth cu device-ul ce va controla micromotorul și cu pedala.

Când ledul se aprinde albastru intermitent, device-ul este în modul pairing. O culoare galben-verde înseamnă un micromotor conectat la aparatul de control. Un led albastru, sugerează conexiunea cu pedala wireless. Când va apărea un led mov, vom ști că am realizat o conexiune atât cu aparatul de control, cât și cu pedala.

Adevărata inovație a acestui endomotor nu se reflectă în faptul că este controlat printr-o aplicație. Ci că această aplicație nu este disponibilă doar în ecosistemul Apple. Pentru prima dată, avem o aplicație ce controlează un micromotor endodontic disponibilă și utilizatorilor Android. Sunt ferm convins că cei care au Samsung se bucură acum. De asemenea, tot pentru prima dată, avem o aplicație ce se poate instala nu doar pe tabletă, ci și pe telefon, și chiar și pe smartwatch. Pentru instalarea aplicației, puteți utiliza orice telefon, inclusiv telefonul personal, deși, eu unul nu aș face asta. Nu mi se pare cel mai igienic lucru posibil să îmi folosesc telefonul personal pe post de controler în cabinet.

Totodată, ecranul telefonului, desigur depinzând de telefon, mi se pare destul de mic, ca urmare, dificil de butonat eficient. De departe, cel mai convenabil pare să fie să aveți aplicația instalată pe o tabletă pe care să o utilizați în cabinet doar în acest scop. Pentru cei dintre voi care nu lucrați mereu cu o asistentă și ați vrea să folosiți acest micromotor, aș vrea să vă spun că aveți posibilitatea achiziționării acestui smartwatch, oferit de către cei de la Woodpecker, care vă permite să controlați aplicația literalmente din încheietură.

Intrăm acum în aplicația Wendo care are o sumedenie de setări. Primul lucru pe care va trebui să îl faceți însă este să creați un username și o parolă. Procesul este foarte simplu, pentru mine a decurs fără cusur. Veți ajunge apoi în acest ecran, apăsând pe butonul Home, iar aici vom putea observa cinci meniuri distincte cu cinci culori diferite.

Începem analiza de jos în sus. Cu verde aveți secțiunea Courses. Aici momentan este totul cam gol. Avem un videoclip de prezentare a micromotorului și un altul care vă descrie cum să conectați pedala. Pe viitor însă, probabil se dorește adăugarea unor scurte clipuri educative sau demonstrative, care să vă ofere câteva tips&tricks pentru a vă ajuta în practica cotidiană. Apoi, cu roz, avem Treatment Report. Aici se află raporturile de tratament pe care le veți putea genera introducând datele pacientului. Tot ce trebuie să faceți este să apăsați pe această iconiță cu plus și silueta unui individ, iar apoi puteți nota numele pacientului, sexul acestuia, numărul de telefon și data nașterii. Apăsând iconița Calendar, puteți vizualiza toți pacienții dintr-o anumită zi sau dintr-o anumită perioadă, iar apăsând butonul PDF, veți putea emite rapoarte în format PDF cu informațiile tratamentului pe care ulterior să le anexați la fișa medicală a pacientului.

Următorul meniu despre care vom discuta este Statistics, marcat cu albastru. Aici veți putea analiza informații cu privire la durata de utilizare a device-ului în diferitele sale moduri și desigur durata de utilizare globală, cât și numărul dinților tratați, și numărul pacienților tratați. Submeniul Tooth treatment vă va permite să descoperiți distribuția statistică a dinților pe care i-ați tratat. Un meniu care mi s-a părut cât se poate de interesant. Iar aici în dreapta veți putea descoperi de câte ori ați vizualizat videoclipurile din secțiunea Courses.

Următorul meniu care ne interesează este File System, cel cu portocaliu. Secvențele operatorii sunt grupate corespunzător în submeniul File System. Avem aici instrumente destinate etapei de Orifice opening, apoi cele destinate etapei de Glide Path și așa mai departe.

În centru, avem submeniul File sequence care vă permite de fapt să selectați o secvență de instrumente cap coadă. Fie una preprogramată, fie una creată de operator. Memorate în aplicație sunt toate secvențele sugerate pentru sisteme rotative comercializate de către cei de la Dentsply, VDW, Micromega sau Woodpecker. Avem așadar secvența pentru ProTaper Universal Gold, cu toți parametri presetați, ProTaper Next, VDW Rotate, M2, Two Shape, One G și așa mai departe. Ceea ce lipsește este sistemul reciproc sau Wave 1, însă nu vă preocupați. Micromotorul este capabil de mișcare reciprocantă. Tot ce trebuie să faceți este să configurați voi sistemul.

Sus în dreapta, în meniul File Sequence se află o iconiță cu un instrument și un plus alăturat. De îndată ce ați apăsat iconița, veți ajunge într-un meniu în care aveți practic posibilitatea de a vă crea propria secvență operatorie, aranjând instrumentele exact așa cum vă doriți și modificând după propriul plac parametri, viteză și torque. La final, puteți denumi secvența așa cum vi se pare potrivit. Endodonție cu pasiune de exemplu.

Pentru a adăuga un instrument nou, trebuie să mergeți în următorul submeniu Custom File. Apoi, în dreapta sus, veți avea din nou iconița cu instrumentul și un plus. Apăsând pe ea, veți putea începe definirea propriului instrument. Puteți chiar să îi faceți o poză și să o memorați aici. Astfel, veți putea identifica vizual instrumentul dorit ori de câte ori îl veți căuta. Puteți decide numele instrumentului, tipul de mișcare, rotație continuă reciprocantă sau ATR iar pentru mișcarea reciprocantă sau ATR evident puteți defini unghiurile de reciprocitate cu un nivel minim de ajustare de 5 grade.

Puteți face inclusiv un sistem complet. De exemplu, să introduceți toate instrumentele din cadrul sistemului reciproc și nu doar R25. Dacă nu vreți să faceți o poză și vreți să păstrați pictograma inițială, puteți selecta culoarea adecvată instrumentului specificând totodată diametrul și conicitatea acestuia. Puteți încadra instrumentul într-una dintre categoriile predefinite ale etapelor operatorii, Shaping sau poate Glide Path sau dacă credeți că nici o categorie nu corespunde, puteți efectiv să lăsați no file type.

Apoi, la final, puteți seta viteza și torque-ul. Torque-ul maxim este de 5.0, așadar mai mult decât suficient inclusiv pentru procedurile de retratament. Mi se pare extraordinar ce au realizat chinezii de la Woodpecker. Capacitatea de a regla unghiurile de reciprocitate din 5 în 5 grade, împreună cu un torque maximal de 5, fac din acest produs unul dintre cele mai performante micromotoare endodontice de pe piață.

Înainte de a trece la următorul meniu, vreau să revenim la submeniul File Sequence pentru că vreau să vă povestesc și să vă arăt ceva cu adevărat senzațional. Pe acest micromotor aveți două tipuri de mișcări pe care nu le veți regăsi pe niciun alt micromotor de la nicio altă firmă. Este vorba de programele aflate aici, la secvența Walid. Aveți o mișcare destinată îndepărtării blocajelor și o alta destinată depășirii pragurilor. Din ce știu eu, este pentru prima dată în istoria endodonției mecanizate când au fost introduse în librăria unui endomotor programe dedicate corectării unor iatrogenii.

Haideți să vă explic cum funcționează aceste programe. Primul, Block Bypass reprezintă o mișcare cu rotație la un unghi de 90 grade la intervale de o secundă. În contextul unui blocaj cu detritus la nivelul canalului radicular, această mișcare împreună cu o mișcare delicată sus jos din partea operatorului, poate determina depășirea obstacolului. Din propria experiență vă pot spune că este de asemenea o mișcare potrivită pentru depășirea în siguranță a unor instrumente separate la nivelul canalelor radiculare.

Programul Ledge Bypass este și mai interesant. În momentul în care selectați acest program, instrumentul se va roti într-o primă fază cu o mișcare reciprocantă cu unghiuri de reciprocitate într-atât de reduse încât parcă simulează o mișcare vibratorie. Mișcarea este perfectă pentru a facilita depășirea unui prag și redobândirea traiectului inițial. Apăsarea din nou a butonului ON/OFF va transforma mișcarea într-una de rotație continuă necesară eliminării pragului depășit în prealabil. Această mișcare este dacă vreți un revers al mișcării ADC.

Ultima secțiune despre care vom discuta este Device, aici sus cu mov. Apăsând pe pictogramă, veți ajunge într-un alt meniu unde veți fi nevoiți să selectați micromotorul utilizat. Dacă veți lucra în două-trei clinici distincte, iar fiecare clinică va avea propriul micromotor Smart A, nu mai trebuie să vă preocupați acum cu setarea programelor fiecărui endomotor în parte pentru că totul se află aici, în tableta dumneavoastră. Tabletă pe care o veți purta de la o clinică la alta și care conține toate programele dumneavoastră exact așa cum vă doriți să le folosiți. Practic, trebuie doar să vă conectați la micromotorul în cauză și veți lucra mereu precum ați face-o în propriul cabinet.

De îndată ce vă veți conecta la micromotor, se va deschide un nou meniu cu trei opțiuni: Preparation and record, Apex Locator and record și Two in one Mode and record. Prima opțiune vă permite să folosiți micromotorul endodontic stand alone. Cea de-a doua opțiune vă dă posibilitatea să lucrați doar cu funcția de apex locator a micromotorului, iar opțiunea cu numărul trei vă permite să le folosiți pe primele două împreună.

Selectând Preparation and record veți fi întâmpinați de un meniu ce vă oferă o serie de informații după cum urmează.

În stânga sus, aveți nivelul de baterie al micromotorului, iar în stânga jos controlul vocal. Controlul vocal este o opțiune pe care nici nu știu cum aș putea să o descriu. Cred că interesantă, dar nu sunt ferm convins pentru că nu îi găsesc exact utilitatea. Asistentul vocal se poate trezi prin cuvintele Hi Vivi! Și iată-l că a sosit, iar acum putem să îi dăm o comandă: Next file! Și iată cum a schimbat următorul instrument, însă, sincer, nu mă văd în cabinet alături de pacient urlând hi Vivi, astfel încât să pornesc asistentul vocal, iar apoi să îi dau comenzi în engleză. Poate că ar fi utilă opțiunea aceasta dacă vrem să conectăm device-ul la ceas, însă chiar și așa, din nou, mi s-ar părea destul de ciudat să execute comenzi vocale, având în vedere multitudinea comenzilor. Gândiți-vă că dacă lucrați cu un sistem care să aibă cinci instrumente, practic din să zicem 30 în 30 de secunde va trebui să îi spuneți lui Vivi să schimbe instrumentul, asta dacă nu vreți să faceți și altceva cum ar fi modificarea torque-ului sau a vitezei. Ca urmare, cred că cel puțin pentru moment, o să rămân la clasicul touch.

În partea dreaptă sus, se află informațiile despre pacient pe care le-ați introdus un pic mai devreme sau pe care le puteți introduce acum. Iar în partea dreaptă jos se află informațiile referitoare la dintele pe care îl tratați. Îl puteți selecta de aici, iar apoi puteți introduce toți parametri tratamentului mecanic: lungimea canalului, ultimul instrument rotativ utilizat, ce gen de gutapercă veți utiliza pentru obturare, conicitatea, diametrul, ce tehnică de obturare și desigur puteți adăuga propriile notițe. De exemplu, dacă nu ați reușit să permeabilizați un canal sau dacă un anumit sistem endodontic prezintă o iatrogenie. Astfel, pe viitor, la următoarele recall-uri veți ști exact ce s-a întâmplat la momentul tratamentului inițial. De îndată ce ați notat dintele, sistemele endodontice măsurate vă vor apărea aici în stânga, fiind mereu în câmpul dumneavoastră vizual. Cu săgețile stânga-dreapta alegeți instrumentul dorit, iar în partea de jos aveți parametri de funcționare a instrumentului, viteza și torque-ul. Unde este notat Mode, aveți specificată mișcarea selectată pentru instrumentul în cauză, rotație continuă, mișcare reciprocantă sau ATC. În partea din dreapta puteți stabili direcția rotației forward sau reverse sau în contextul mișcării reciprocante unghiurile de reciprocitate. Apoi aveți un timer ce înregistrează durata tratamentului și desigur posibilitatea de a porni sau opri funcția autoreverse, cea care se declanșează automat la atingerea torque-ului maxim. Chiar la baza meniului se află o scurtătură prin care puteți ajunge din nou în meniul File System. Dacă veți dori să folosiți un alt instrument față de cel selectat inițial.

Apoi, avem butonul pentru calibrarea micromotorului, iar în dreapta lui, cel pentru reglarea volumului. Ultimul buton este Help. Apăsând pe el, veți avea acces către secțiunea de Troubleshooting și către manualul de utilizare. Selectând meniul Apex Locator and record vi se va deschide practic o interfață similară cu cea pe care o găsiți și la Apex Locatorul Ai Pex. Aici însă pare mai colorată, drept urmare, mai frumoasă. Selectând meniul Two in one aveți posibilitatea de a lucra cu micromotorul și apex locatorul simultan așa cum știți că o puteați face încă de la prima generație de Endo Radar. Per ansamblu, apex locatorul funcționează bine. Vreau să vă spun că deși avem o conexiune prin bluetooth, cu zero cabluri, personal eu nu am observat niciun pic de lag. Performanțele apex locatorului sunt la fel de bune precum ale modelului Ai Pex. Așadar, știți din start la ce să vă așteptați. Dacă nu vă simțiți confortabil lucrând cu micromotorul, apăsând pe butonul ON/OFF după cum vă spuneam și la începutul acestui clip puteți utiliza pedala wireless. Pentru a conecta pedala care vreau să subliniez că este cât se poate de ușoară, trebuie mai întâi să o porniți prin a apăsa pe ea timp de 3 secunde. Uzual, de îndată ce ați pornit pedala, conexiunea cu micromotorul se va realiza automat. Dacă lucrul acesta nu se întâmplă totuși, stingeți micromotorul iar apoi porniți-l din nou. Doar că de această dată, țineți degetul apăsat pe butonul ON/OFF pentru cel puțin 5 secunde, până când ledul albastru al indicatorului bluetooth se va aprinde intermitent. În felul acesta, veți ști că procesul de pairing a fost inițiat. Apoi, veți putea lua acel instrument fin, cel despre care vă povesteam la începutul prezentării, similar cu cel pe care îl întâlniți în ambalajele telefoanelor Apple și va trebui să apăsați butonul ce are pictograma wireless deasupra de la baza pedalei. Întoarceți pedala și veți găsi butonul. Tot aici, pe baza pedalei, mai aveți un buton marcat cu S pe care de asemenea îl veți putea activa folosind acel instrument fin. Acesta este butonul de force shut down pentru pedală. Dacă vreodată sunteți nevoit să o închideți forțat. În mod normal, după cinci minute de neutilizare, pedala se închide automat.

Un micromotor de top, cu o multitudine de funcții pe care sper că am reușit să le prezint în cel mai succint mod cu putință. A rămas însă o întrebare.

Pentru cine este de fapt acest Smart A?

Ei bine, tu, cel care te uiți acum la mine, dacă ești medic dentist cu practică orientată către endodonție, sau medic endodont specialist, acest endomotor este pentru tine. Pentru că în momentul de față este cel mai versatil și capabil device de pe piață. Dacă ești un medic stomatolog generalist care își dorește să practice endodonția în cabinet și astăzi nu ai un micromotor endodontic, Smart A poate să fie o variantă cât se poate de bună. Dar dacă ești un medic stomatolog generalist care deja practică endodonția în propriul cabinet și deja ai un micromotor endodontic poate din categoria Endo Radar, sincer, upgrade-ul nu mi se pare meritat. Mai ales dacă poate ai un Endo Radar PRO. Însă, acestea sunt doar opiniile mele. Tocmai de aceea, sunt foarte curios să le aflu și pe ale voastre. Ce părere aveți? Este noul Smart A cel mai capabil micromotor endodontic de pe piață? Oare voi ați observat niște plusuri sau niște minusuri pe care eu nu le-am amintit? Răspunsurile voastre sunt foarte importante, tocmai de aceea, vă invit să mi le lăsați în comentarii.

Pentru mai multe informații și comenzi, accesați site-ul nostru: https://www.nastimed.ro/cumpara/endomotor-smart-a-woodpecker-3525